Bilgelik

Psikolojik Testler Eğitimi Size Ne Katar? 9 Maddede Öğrenin!

psychotherapist-showing-rorschach-test-card-female-patient-clinic
Psikolojik testler eğitimi ve bunun size katacaklarına geçmeden önce psikolojik testlere neden ihtiyaç duyulduğuna biraz değinmek gerekiyor. Tarihi gelişim açısından bakıldığında psikolojik testlerin geliştirilmesi, eğitimde, toplumda ve psikolojide karşılaşılan problemler ve ihtiyaçlar sayesinde olmuştur.

Psikolojik Testler ve Tarihi Gelişimi

Aynı anda birden fazla bireyi daha kolayca değerlendirmeye olan ihtiyaç, grup testlerinin geliştirilmesini;Zihinsel kapasitesi ileri veya geri olanların tespiti ihtiyacı, zeka testlerinin geliştirilmesini;Sözlü ve yazılı değerlendirmelerin öznel sonuçlara neden olmasına ilişkin sorunlar, objektif testlerin;Normal ve normalden sapmış bireylerin davranışlarının birbirinden ayırt edilmesi, katagorilendirilmesi ve bu arada uygun yaklaşımın belirlenmesi için gerekli olan teşhisin konması gibi ihtiyaçlar da davranış testlerinin geliştirilmesini tetiklemiş ve hızlandırmıştır.

Peki Neden Psikolojik Testler Eğitimi Almalısınız? 

Psikolojik testler eğitimi neden alınmalı?
Haydi gelin şimdi psikolojik testler eğitiminin size katacaklarına bir göz atalım:

1- Profesyonel Yaşama Bir Adım Önde Başlamak İçin

İnsanların iş için başvurdukları alanda belli bazı temel testleri bilmeleri önemlidir. Eğitim, danışmanlık, sağlık vb pek çok alanda sıklıkla kullanılan psikolojik testleri bilmek o alanda işe kabulü kolaylaştıracaktır.

2- Testör Olarak Çalışmak Başlı Başına Bir İş Olabilir

Çeşitli kurum, merkez ya da uzmanlar belli testleri kendileri yapmaktansa psikolojik testler eğitimi almış ve bu alanda uzmanlaşmış profesyonellerle çalışmayı tercih ederler. Bazen ailelerde çocuklarını daha iyi tanıma ve yönlendirme için böyle bir hizmet talep edebilirler. (Çeşitli sağlık kurumu, danışma- rehabilitasyon merkezlerinde aynı testi günde tekrar tekrar uygulayan meslektaşlarımızın çalıştığını biliyoruz)

3- Önce Kendimizi Tanımak İçin

Fakülte sıralarında öğrendiğimiz ilk şeylerden biride işlenen testi önce kendimize uygulamaktı. Daha sonra eğitimlerde birbirimize uygulayarak devam etti bu alışkanlık. Pek objektif olmasa da kendimizi tanımaya giriş adına heyecan verici bir uygulamadır.

4- Danışanlarımızı Tanınmak İçin

Bireylerin ilgi ve yetenekleri, başarı ve başarısızlıkları, bireysel ve sosyal uyum düzenleri, sorunları, zayıf ve güçlü yanları, ilgi, tutum ve değer yargıları, yetiştiği ortam ve pek çok özelliklerini bilmemiz gerekir.

5- Danışanın Kendisini Tanıması İçin

Danışanların kendilerini tanımaları bireysel gelişmelerini daha somut olarak görebilmelerine, yetenekleri ile başarı ve çalışmaları arasındaki denge ve dengesizlikleri daha açık görebilmelerine, buna uygun planlamalar yapabilmelerine de yardım eder.

6- Testlerin Seçme İşlevi de Önemlidir

Çeşitli işyerlerinde, personel seçiminde, okullarda da öğrenci seçiminde kullanılır. Başvuranlar arasından en uygun olanları seçebilmede kullanılır.

7- Sınıflama İçin

Sınıflama belirli seçeneklerden hangisinin kişi için en uygun olduğuna karar vermektir. Bir iş yerine veya okula başvuran kişinin test sonuçlarına göre belirli düzeydeki iş-alanlara yerleştirilmesi de bir tür sınıflamadır. Sınıflamada bireyler, seçmede olduğu gibi elenmemektedir.

8- Beceri ve Deneyim Kazanmak Zaman Alır.

Dolayısıyla istenen olgunluğa ulaşmak için erken başlamalı, geç kalmamalı. Bazı testlerde bu deneyim daha çabuk kazanılırken bazılarında uzun yıllar alabilir.

9- Psikolojik Testler Eğitimi Almak Size Vakit Kazandırır.

Çok uzun zamanda alınacak bilgiye, uygun testle çok daha hızlı ulaşabiliriz.Buzdağının görünen küçük kısmıyla uğraşırken uygun bir test görünmeyen devasa kısmını da görmemizi sağlar. [kkstarratings]Dr. Mehmet Aslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir