Oyun Terapisi’ nin çocuğun gelişimindeki önemine geçmeden önce şunu belirtmek gerekiyor. Bebekler doğumdan itibaren tüm çocukluk dönemi enerjilerini fiziksel ve mental gelişimlerine harcar. 3’üncü, 4’üncü haftadan itibaren temel düzeyde gözlem yapabilir ve ayırt etme yeteneğini geliştirebilir. Nitekim bu dönemden itibaren ergenlik sonuna kadar dünyayı algılama, değer yargıları geliştirme ve kendi kısa yollarını keşfedip belirli şemalar oturturlar.
Oyun Terapisi ve Çocuk
Çocuklar, adeta bir sünger gibi gördüğü ve deneyimlediği her şeyden bir çıkarım yapmak üzerine programlanmış gibidir. Şöyle bir örnekle durumu somutlaştıralım. Üniversite çağında birinin dil öğrenimi en az 1 senesini alırken, çocukların farklı dilleri hızlı öğrenmeleri, öğrenmeye olan açıklıklarındandır. Bu sebeple çocuğunuz, sizin her hangi bir hareketinizi algılama, yorumlama ve çıkarım yapma konusunda muazzam bir yeteneğe sahiptir. Bu algılayış biçimi hem doğuştan getirdiği mizacı, hem de aile içinde ki anne-baba dinamiği etkisiyle şekillenir. Bu açıdan oyun terapisi eğitimi almak bu açıdan ruh sağlığı uzmanları için büyük önem taşımaktadır.
Karakterimizi Çocukluğumuz Şekillendiriyor
Aile içi olumsuzluklar yaşayan çocuk, kendi dünyasında şemalar yaratır. Bu şemalar ilerde onun nasıl bir birey olacağını, nasıl bir aile kuracağını hatta nasıl bir kariyeri olacağını dahi belirleyebilir. Bu kural sadece travmatik yaşantıları olan çocuklar için geçerli değildir. Her ailede yaşandığını düşündüğünüz sıkıntılar bile, çocuğunuzun zihninde başa çıkılamaz problemler olarak görülebilir, onun karakterine ve gelişimine olumsuz etkide bulunabilir.
Oyun Çocuğun İç Dünyasını Anlatır
Tam bu noktada çocukların kendini ifade etmedeki kısıtlı kelime ve duygu dağarcığı sebebiyle çocuklar genellikle anlaşılamaz kalır. Sorun yaşayan aileler genelde “neden böyle bir çocuk oldu.”, “daha ne istediğini anlamıyorum.”, “Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.” gibi söylemlerle çocuklarının neye ihtiyacı olduğunu anlama konusunda sıkıntı çektiklerini yansıtır. Çocuklarınızın ne istediğini ve hissettiğini ifade etmede sıkıntı yaşıyor olması, onun yaşadıklarını yok saymaz veya boyutunu aza indirgemez. İşte tam bu noktada oyun terapisi tüm bu çocukların karakterleri üzerine etki eden olumsuz yaşantıları, çocuğun algı seviyesinde yumuşatmak ve yok edebilmek üzerine çalışır.
Oyun Terapisi İle Çocukların Dünyasına Yolculuk
Oyun terapisi ve çocuk gelişimindeki önemini isterseniz bir de şöyle açıklayalım. Oyun terapisi ile terapist çocuğun kendi dünyasında neleri nasıl algıladığını, kendince neler ile başa çıkmaya çalıştığını görmeye başlar. Aynı zamanda terapistin devamlı geri bildirimleri sayesinde çocuklar kendi duygularını ve düşüncelerini daha iyi ifade etmeyi öğrenirler. Terapist ile bir bağ kurmak sosyal becerilerinde gelişme sağladığı gibi ortak kurulan oyunlar zihinsel ve fiziksel gelişime de katkıda bulunur.
Oyun Onların Dilidir
Oyun, aile için sadece bir aktivitedir fakat çocukların kendilerini ifade etme şekli hatta onların dilidir. Çocuklar, size doğrudan anlatamayacakları yaşantılar ve düşüncelerini oyun odasında oyuncaklar aracılığı ile kolayca ortaya döker. Oyun terapisi yöntemi, agresyon, kaygı, yeme içme, adaptasyon sorunları, anne baba ayrılıkları gibi bir çok alanda çocuklar ile çalışmaya olanak sağlar. Aynı zamanda hayatına birebir etki eden problemi olmayanlar için de, çocuğun iç dünyasını kavrama ve çocuğu daha iyi tanıma, önceliklerini ve hassasiyetlerini gözlemleme adına uygulanabilir niteliktedir. Somut bir zaman diliminin kendisine ayrıldığını ve sizin onun için ekstra bir efor sarf ederek terapiye düzenli geldiğinizi onu beklediğinizi gören ve oyun odasında kendisine yabancı olan yeni bir bireyle (terapistle) iyi bir bağ kurmuş olan çocuğunuz için tüm bunlar iyi bir geleceğin özelliklerdir. Bu sebeple oyun terapisi çocukların yaşam standardını ve ileride sahip olacakları hayat kalitesini etkileyen önemli ve sistematik bir terapi yöntemidir.[kkstarratings]